dany jest rownoległobok o kacie 30stopni . punkt przeciecia sie przekatnych jest
Olkaaa.: dany jest rownoległobok o kacie 30stopni . punkt przeciecia sie przekatnych jest odległy od
boków odpowiednio o 2 i 4 cm . wyznacz obwod i pole? Jak ja mam to wyliczyc

?
29 wrz 20:34
marzena:

mam nadzieje że z rysunku widzisz dlaczego pole to 4*16 = 64 cm
2
| | 1 | | |DE| | |
sin30o = |
| = |
| i |DE| = 4 stąd |AD| = 8 |
| | 2 | | |AD| | |
czyli obwód to 64 cm
29 wrz 22:45
Olkaaa.: Dziekuje Marzeno, troszke dla mnie nie zrozumiałe te obliczenia.
30 wrz 20:31
Bogdan:
Dobry wieczór.
To rozwiązanie jest do kitu. Trzeba jeszcze raz rozwiązać.
marzeno − popraw.
Poczekam godzinkę, jeśli Ty marzeno lub ktoś inny nie poda poprawnego rozwiązania,
to przedstawię to rozwiązanie.
tim − może się skusisz?
30 wrz 20:42
Olkaaa.: Dobry wieczór , ponownie. Poczekam na odpowiedz bo nie mam pojecia tak je rozwaiazac
30 wrz 21:02
Olkaaa.: chyba nie ma chetnych na moje zadanie
30 wrz 21:15
Olkaaa.: wiec moze rozwiazesz je Bogdanie?
30 wrz 21:59
AROB: pomogę
30 wrz 22:09
Bogdan:
Dobry wieczór
AROB, nie wchodzę już w to zadanko, bo widzę, że się nim zajęłaś
30 wrz 22:21
AROB:

Dane: α = 30
0 P = ?, ob=?
h = 2 * 2 cm = 4 cm
| | h | |
Z ΔAED obl. bok b: |
| = sinα |
| | b | |
| | 1 | | 1 | |
P = |
| *b*IFGI = |
| * 8 * 8 = 32 [cm2] |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
|
| * a * 4 = 32 ⇒ a = 16 cm |
| | 2 | |
ob = 2a + 2b
ob = 2 * 16 + 2 * 8 =
48 [cm]
30 wrz 22:29
AROB: Dobry wieczór
Bogdanie 
Pozdrawiam.
Przy okazji chcę Ci napisać, że na stronie CKE jest informacja o zestawie wzorów dla
maturzystów 2010. Nie będzie to wcześniej ujawniony zestaw wzorów dołączony do arkusza zadań,
i to tylko wzorów koniecznych do rozwiązania danego zestawu.
Z dwojga złego, lepsze już to, gdyż chociaż sporo papieru zaoszczędzą w skali kraju.
30 wrz 22:37
AROB: Dobry wieczór
Eta

Już całkiem zdrowa?
30 wrz 22:39
Bogdan:
Dzięki
Arob za informację
Dobry wieczór Eto
30 wrz 22:42
Olkaaa.: Dziękuje za pomoc i dobranoc
30 wrz 22:53
AROB:
30 wrz 22:57
AROB: Eta, jak zdrówko? (nie dostałam odpowiedzi)
1 paź 00:31