Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań.
wafel: Byłam chora i kompletnie nie wiem o co chodzi w tych zadaniach. Może znajdzie się jakaś dobra
osoba i mi pomoże chociaż troszeczkę, bardzoo proszę

1. Oblicz, ile jest wszytskich mozliwych liczb trzycyfrowych, w ktorych zapisie wystepuja
dokladnie dwie cyfry parzyste.
2. Do sklepu przywoza o okreslonej porze pieczywo z dwoch piekarni odpowiednio z
prawdopodobienstwami 0,8 i 0,9. Oblicz prawdopodobienstwo, ze o danej porze przywioza pieczywo
z co najmniej jednej piekarni.
3. W urnie jest 6 bialych i 8 kul żółtych. Wyjęto trzy razy po jednej kuli ze zwracaniem. Oblcz
prawdopodobienstwo, że dokladnie dwa razy wyjęto kulę białą.
4. Ze zbioru cyfr Z={1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} wyjeto 3 razy po jednej bez zwracania i ulozono
w ciag. Oblicz prawdopodobienstwo, że ulozony ciąg przedstawia liczbe trzycyfrowa wieksza od
333.
5. Z talii 24kart wyjmujemy losowo 4karty. Oblicz prawdopodobienstwo, że wyjmiemy 2piki, 1
kiera i 1karo.
6. W urnie sa 3 kule biale i 7kul czarnych wyjmujemy losowo 3 kule. Oblicz prawdopodobienstwo,
ze wyjmiemy co najmniej jedna kule czarna.
7. Rzucono 3 razy kostka szescienna do gry i okreslono zdarzenia: A−na kazdej kostce wypadla
inna liczba oczek, B−iloczyn wyrzuconych oczej jest rowny 6. Oblicz prawdopodobienstwo
zdarzenia AUB.
8. Liczby nalezace do zbioru Z={1, 2, 3,....,18} ustawiono losowo w ciag. Oblicz
prawdopodobienstwo, ze w tym ciagu liczby 1, 2, 3, 4 stoja obok siebie.
9. Z talii 52 kar wyjmujemy losowo 5kart. Oblicz prawdopodobienstwo, ze wyjmiemy co najmniej
jednego pika.
28 wrz 13:54
PW: 8. Zdarzeniami elementarnymi są 18−elementowe ciągi złożone ze wszystkich liczb zbioru Z
(inaczej mówiąc: permutacje 18 elementów zbioru Z). Zbiór zdarzeń elementarnych Ω ma więc 18!
elementów. Opisane w zadaniu zdarzenie A − "liczby 1,2,3,4 stoją w ciągu obok siebie"
(
w wymienionym porządku) składa się z takich permutacji, w których te cztery liczby są
"związane ze sobą" − można je przestawiać z pozostałymi liczbami jako całość, traktując
(1,2,3,4) jako nierozdzielny element, przestawiany z pozostałymi 14 liczbami. Oznacza to, że
|A| =15! i zgodnie z twierdzeniem zwanym klasyczną definicją prawdopodobieństwa
prawdopodobieństwo P(A) jest równe
| | |A| | | 15! | |
(1) P(A) = |
| = |
| = .... |
| | |Ω| | | 18! | |
Uwaga. Specjalnie zaznaczyłem, że przy rozwiązaniu traktujemy liczby 1, 2, 3, 4 jak związane na
stałe w tym właśnie porządku. Niektórzy uważają, że jeśli mamy np. ciąg (2,4,3,1), to też
liczby 1, 2, 3, 4 stoją obok siebie. Przy takim rozumieniu zadania wynik (1) należy pomnożyć
jeszcze przez liczbę możliwych permutacji tych czterech liczb, czyli przez 4!, gdyż wtedy |A|
= 15!•4! − w każdym ustawieniu 14+1 elementów nierozdzielną czwórkę (1,2,3,4) można
przestawiać miedzy sobą.
Masz podaną odpowiedź? Jeśli tak, to porównaj te wyliczenia z odpowiedzią i daj znać.
28 wrz 14:31
wafel: nie niestety nie mam do tego odpowiedzi, ale dziękuje bardzo
28 wrz 14:37
wafel: a dlaczego zdarzenie A to 15!? nie powinno być 14!?
28 wrz 14:45
PW: 4. Zbiór zdarzeń elementarnych Ω składa się ze wszystkich 3−elementowych wariacji bez powtórzeń
tworzonych z elementów zbioru 9−elementowego.
| | 9! | | 9! | |
(1) |Ω| = |
| = |
| . |
| | (9−3)! | | 6! | |
Jeżeli nie mówiliście o wariacjach, losowanie można sobie wyobrazić tak: ze zbioru 9 liczb
wyciągamy losowo 3 liczby. Można to zrobić na
sposobów (3−elementowe kombinacje). Losowanie odbywa się bez zwracania, a więc nie ma
znaczenia, czy wyciągamy liczby po kolei, czy wszystkie 3 jednocześnie. Następnie zgodnie z
opisem w treści zadania ustawiamy te trzy wylosowane liczby w kolejności, co można zrobić na
3! sposobów. Pomnożenie wyniku (2) przez 3! daje to samo co (1).
Zdarzenie A − „utworzono liczbę większą do 333”
Zdarzenie przeciwne A' − „utworzono liczbę niewiększą do 333” (łatwiej wyznaczyć liczbę
elementów).
A' = {(1,a,b): a≠b,a,b∊{2,3,4,5,6,7,8,9}}∪
∪{(2,x,y): x≠y, x,y∊{1,3,4,5,6,7,8,9}}∪{(3,1,2),(3,2,1)}
Słowami można to opisać tak: A' składa się z liczb trzycyfrowych, w których liczba setek jest
równa 1 (a na miejscu dziesiątek i jedności są dowolne różne między sobą cyfry) oraz z liczb
trzycyfrowych, w których cyfrą setek jest 2 (dziesiątki i jedności dowolne różne między sobą)
oraz z liczb 312 i 321. W modelu matematycznym zamiast o liczbach mówimy o 3−elementowych
ciągach.
|A'| = 8•7+8•7+2 = 114
(8•7 bierze się stąd, że pierwszą cyfrę można wybrać na 8 sposobów, a drugą już tylko na 7).
Zgodnie z twierdzeniem zwanym klasyczną definicją prawdopodobieństwa
Wiadomo, że P(A) = 1 − P(A') = ...
28 wrz 15:04
PW: Odpowiedź na pytanie z 14:45. 14 cyfr większych od 4 przestawiamy łącznie z piętnastym
elementem − tym złożonym ze związanych na stałe liczb 1,2,3,4.
28 wrz 15:06
wafel: aa faktycznie już rozumiem

dziękujeee
28 wrz 15:30
Janek191:
z.1
p − cyfry parzyste: 0,2,4,6,8
n − cyfry nieparzyste: 1,3,5,7,9
Liczby będą postaci: p p n lub p n p lub n p p
Pierwsza cyfra ( setek ) nie może być zerem.
Mamy
4*5*5 + 4*5*5 + 5*5*5 = 100 + 100 + 125 = 325
Odp. Takich liczb jest 325.
=====================
28 wrz 16:07
wafel: dzięki Janek191
28 wrz 16:18
Janek191:
z.3
Ilość kul białych 6
Ilość kul żółtych 8
Razem 14 kul
Losowanie trzykrotne ze zwracaniem.
b b ż lub b ż b lub ż b b
więc mamy
| | 6 | | 6 | | 8 | | 6 | | 8 | | 6 | | 8 | | 6 | | 6 | |
P( A) = |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| | 14 | | 14 | | 14 | | 14 | | 14 | | 14 | | 14 | | 14 | | 14 | |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 108 | |
= 3* |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 343 | |
28 wrz 16:23
wafel: a Ω nie powinna wynosic 14
3 ? bo to chyba jest wariacja z powtorzeniami ale moge sie mylić
28 wrz 16:33
wafel: ?
28 wrz 17:13
Janek191:
z.5
| | | | 24 ! | | 21*22*23*24 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 21*22*23 = 10 626 |
| | | 4 ! * 20 ! | | 1*2*3*4 | |
| | | | | | | | 6 ! | | 5*6*6*6 | |
I A I = | * | * | = |
| *6*6 = |
| = 540 |
| | | | | 2*4 ! | | 2 | |
| | 540 | | 90 | |
P( A ) = |
| = |
| |
| | 10 626 | | 1 771 | |
28 wrz 17:53
PW: Odpowiedź na pytanie z 16:33
Nie "Ω powinna wynosić 14
3", ale "liczność Ω" albo symbolicznie |Ω|.
Masz rację, ale
Janek191 nie konstruował przestrzeni Ω, podał Ci tylko rachunki,
korzystając z tzw. zasady mnożenia prawdopodobieństw − faktycznie tam
jest w mianowniku
14
3.
Sposób myślenia jest tu trochę inny − nie mówimy o wariacjach, tylko o losowaniu jednej kuli w
pojedynczym doświadczeniu, które polega na losowaniu jednej kuli.
| | 1 | |
Wtedy Ω ={b1,b2,b3,...b6, ż1, ż2,...,ż8}, P({x})= |
| , |
| | 14 | |
gdzie x oznacza dowolny z elementów Ω.
| | 6 | | 8 | |
P(B) = P({b1,b2,b3,...b6})= |
| , P(Ż) = P({ ż1, ż2,...,ż8})= |
| |
| | 14 | | 14 | |
Można to podsumować w ten sposób: Mamy przestrzeń Ω
1={B, Ż} z prawdopodobieństwem
| | 6 | | 8 | |
P1(B)= |
| i P1(Ż)= |
| |
| | 14 | | 14 | |
Doświadczenie powtarzamy 3 razy w niezmienionych warunkach, czyli tworzymy przestrzeń
produktową Ω
1×Ω
1×Ω
1 z prawdopodobieństwem P
3, które określa się wzorem
P
3({(x,y,z)} = P
1({x})•P
1({y})•P
1({z}), x,y,z∊{B,Ż}
i określa się to mianem "zasada mnożenia prawdopodobieństw".
Z niezrozumiałych dla mnie względów to dość trudne teoretycznie poczynanie jest w szkołach
nagminnie stosowane przy rozwiązywaniu takich zadań, i pewnie zakłada się, że uczniowie
poziomu podstawowego nie muszą wiedzieć co to jest wariacja, ale zastosują mechanicznie
"zasadę mnożenia prawdopodobieństw" według przepisu "bo tak to się robi".
Widzę że wiesz co to jest wariacja, więc skonstruuj przestrzeń Ω jako zbiór wariacji i policz
po swojemu − wynik będzie ten sam.
28 wrz 20:24
wafel: wielkiee dzięki PW
29 wrz 12:56
wafel: pomógłby mi ktoś z zadaniem 9? rozwiązałam je, ale nie wiem czy poprawnie

Ω−zbior 5−wyrazowych kombinacji zbioru 52−elementowego
A−losujemy co najwyżej jednego pika (czyli 0 lub 1)
nie wiem czy jak licze moc A to w drugiej kombinacji wybieram z 13 czy juz z 12 i czy wgl mam
dobry tok myslenia
29 wrz 13:09
wafel: proooszęęę
29 wrz 14:18
PW: 9.
Zdarzenie A − "wylosowano co najwyżej jednego pika"
A' − "wylosowano same nie−piki"
W wypadku zdarzenia "co najmniej" lub "co najwyżej" bardzo często wygodniej jest liczyć
prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego.
A' to inaczej "tworzono 5−elementowe kombinacje ze zbioru 39−elementowego"
| | |A'| | | 39! | 5!47! | |
P(A') = |
| = |
|
| = ...(teraz dopiero wykonujemy rachunki; |
| | |Ω| | | 5!34! | 52! | |
licząc pośrednie wyniki, o które nikt nie pytał − tracisz tempo, na egzaminach jest mało
czasu).
P(A)=1−P(A')
29 wrz 22:31