logika
Gosia1: Uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron, przy czym każdego dnia czytał taką samą liczbę
stron. Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej przeczytałby tę książkę o 3 dni wcześniej.
ile dni czytał tę książkę?
28 wrz 13:52
28 wrz 14:09
Joker: x*y=480
(x−3)*(y+8)=480
x− liczba dni
y−liczba stron czytanych dziennie
Rozwiązujesz układ
28 wrz 14:13
pigor: ..., a jeśli jesteś w temacie:
funkcje (wyrażenia) wymierne,
to np. rozwiąż równanie
| 480 | | 480 | |
| = |
| +8 , gdzie?=d >3 − szukana liczba dni (tu d=15) |
| d−3 | | d | |
albo
| | 480 | | 480 | | 480 | |
równanie |
| = |
| −3 , gdzie |
| =d=? , s− liczba czytanych |
| | s+8 | | s | | s | |
przez ucznia stron dziennie (tu s=32} . ...
28 wrz 14:47