logika
Gosia1: Ile liczb pierwszych spełnia nierówność x(x+5)≤150?
28 wrz 13:44
ICSP: x = 2 mam 2 * 7 = 14 ≤ 150
x = 3 mam 3 * 8 = 24 ≤ 150
x = 5 mam 5 * 10 = 50 ≤ 150
x = 7 mam 7 * 12 = 84 ≤ 150
x = 11 mam 11 * 16 = 176 ≥ 150
dalej będą już tylko rosnąć
28 wrz 13:46
Monia: obiczasz nierówność
x2+5x≤150
x2+5x−150≤0
zatem liczby znajduję się w tym przedziale
obliczasz delte
Δ=625
pierwiastek z delty równa się 25
x1=−15
x2=10
zatem liczby pierwsze znajdują się w przedziale <−15,10>
28 wrz 13:50
Monia: skoro znajdują się w tym przedziale to będą to liczny 1,3,5,7,11,13
ponieważ nie ma liczb pierwszych ujemnych
28 wrz 13:52
Monia: jeszcze o 2 zapomniałam
28 wrz 13:52
ICSP: 1 jest liczbą pierwszą ? Ciekawe
28 wrz 13:55
ICSP: 11 oraz 13 są liczbami większymi od 10 wiec nie spełniają tej nierówności
28 wrz 13:55
Monia: a no tak nie zauważyłam że tam jest do 10

dobrze że ktoś to zauważył

wybaczcie dopiero co
wstałam

wyliczenia są poprawne więc nie trudno pliczyć samemu ile jest tam liczb pierwszych
28 wrz 13:57
Monia: 1 nie jest ani pierwsza ani złożona
28 wrz 13:58