Wzory skróconego mnożenia
black:
Oblicz. Skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia,
a) 22
2
b) 39
2
c) 1003
2
d) 498
2
Tylko w miarę możliwości, proszę o rozpisanie, a nie sam wynik. Dzięki
28 wrz 13:09
jakubs: a) (20+2)
2=400+80+4=484
Dalej próbuj sam
28 wrz 13:12
Joker: a) 222 = (20+2)2=400+80+4=484
b) 392 = (40−1)2= 1600−80+1=1521
reszta analogicznie
korzystasz z
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
28 wrz 13:13
Anka:
Okej, spróbuję sama, teraz wiem przynajmniej, jak powinno się to robić

Dzięki.
28 wrz 13:13
black:
coś mi się z nickami pomieszało, ale w każdym razie dzięki
28 wrz 13:17