Prostokąty
Ania: Dany jest prostokąt o bokach a,b oraz prostokąt o bokach c,d.
Długość boku a ,to 120% długości boku c.
Długość boku d, to 105% długości boku b.
1).Oblicz ile % pola prostokąta ab stanowi pole prostokąta cd.
2). Które pole jest większe i o ile?
28 wrz 13:07
Ania: Proszę o pomoc .
28 wrz 19:29
wmboczek: zamieniamy na boki ab
120%c=a c=5a/6
d=105%b=1,05b
ab − 100%
cd − x%
x%=(100%*5/6*21/20*ab)/ab=87,5%
28 wrz 19:48
Ania: Dziękuję
28 wrz 19:52
pigor: ..., lub np. tak :
1) x%ab= cd ⇔ x%*120%cb = c*105%b / :5cd ⇔ x%*24= 21 ⇔
⇔ x%=
2124 ⇔ x%=
78 ⇔ x%= 7*12,5% ⇔
x%= 87,55 ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 100 | |
2) ponieważ z 1) P▭cd= 87,5%P▭ab ⇒ P▭ab = |
| P▭cd ⇔ |
| | 87,5 | |
| | 100 | |
⇔ P▭ab = |
| *100% P▭cd ⇔ P▭ab = 114,3% P▭cdz dkł. 0,1, |
| | 87,5 | |
odp. pole prostokąta ab jest większe od pola prostokąta cd o
o 14,3% . ...
28 wrz 20:29