Proszę o pomoc
Krolina: Pomocy
log4(x+3) − log4(5−x)=1
log na dole 4 potem normalnie
28 wrz 13:07
Krolina: nie wiem tylko co z ta 4 czy ona zniknie czy co
28 wrz 13:08
28 wrz 13:13
Krolina: dzikuje
28 wrz 13:22
Krolina: dziękuję
28 wrz 13:22
Krolina: a coś takiego 3log 7x=log7(x3+2x2+4x−7)
jak jest log 7 to 7 na dole
28 wrz 13:24
ICSP: x > 0 oraz x3 + 2x2 + 4x − 7 > ,0
log7 x3 = log7( x3 + 2x2 + 4x − 7 )
x3 = x3 + 2x2 + 4x − 7
2x2 + 4x − 7 = 0
a to już sobie sam/a policzysz
28 wrz 13:26
ICSP: Oczywiście D : x > 0 oraz x3 + 2x2 + 4x − 7 > 0 ⇒ x > 1
28 wrz 13:27
Krolina: Dziękuję
28 wrz 13:28
ICSP: Ogólnie jest zasada :
loga b = loga c ⇒ b = c przy odpowiednich założeniach oczywiście .
28 wrz 13:28
Krolina: aha to już resztę będę wiedziała jak zrobić
28 wrz 13:31
Krolina: Hmm a jednak chyba nie wiem bo w 4 przykładzie jest coś takiego log na dole x+1potem już
normalnie (x
2+4x−5)=2 to z nawiasu wyszła mi delta i x1 i x2
a to będzie tak x+1
2
28 wrz 13:41
ICSP: Najpierw dziedzina. Potem korzystaj z definicji logarytmu :
loga b = c ⇒ ac = b
28 wrz 13:42
Krolina: czyli to x+12 to x+1 czyli x>1
28 wrz 13:44
ICSP: loga b = c jest określony dla a > 0 , a ≠ 1 oraz b > 0
czyli
logx + 1 (x2 + 4x − 5) będzie określony dla x+1 ≠ 1 , x+1 > 0 , x2 + 4x − 5 > 0
Stąd D : x > 1
I teraz możesz korzystać z definicji
28 wrz 13:48
Krolina: aha ale to co zrobiłam to też dobrze ?
28 wrz 13:49
ICSP: szczerze mówiąc to ja nie wiem co ty zrobiłaś
28 wrz 13:49
Krolina: : czyli to x+12 to x+1 czyli x>1
chodzi o to bo też wyszło x>1 jak u ciebie
28 wrz 13:52
ICSP: Trzy warunki :
1o x + 1 > 0 ⇒ x > − 1
2o x+1 ≠ 1 ⇒ x ≠ 0
3o x2 + 4x − 5 > 0 ⇒ x ∊ (− ∞ ; −5) ∪ (1 ; + ∞)
Biorąc iloczyn tych trzech rozwiązań dostajemy dziedzinę : x > 1
28 wrz 13:57
Krolina: zapisze se to do zeszytu na pewno się przyda
28 wrz 13:59