A
Matma: z punktu zewnetrznego A poprowadzono styczne AB i AC do okregu o srodku w punkcie O(b,C−punkty
stycznosci)Wykaz ze jesli miara kata miedzy stycznymi rowna sie mierze kata zawartego miedzy
pomieniami poprowadzonymi ze srodka kola do punktow stycznosci to czworokat ABOC jest
kwadratem
29 wrz 20:34
Matma:
29 wrz 20:42
Matma:
29 wrz 20:53
Matma: ?
29 wrz 22:25
Matma:

po lewej liczba osob to na dole wynagrodzenie
29 wrz 22:30
Matma: oblicz srednie wynagrodzenie w tej firmie
29 wrz 22:30
Matma: podaj jaki procent pracownikow zarabia wiecej niz wynosi srednie wynagrodzenie w firmie
29 wrz 22:31
Matma: od przyszlego miesiaca kazdy ma zarabiac 100 zl wiecej niz w tym.Oblicz sredni procent o jaki
planowany jest wzrost wynagrodzen .Wyniki podaj w przyblizeniu dziesietnym z dokladnoscia do
0.1%
29 wrz 22:32
Matma: Arob pomozesz w tych zad?
29 wrz 22:34
AROB: Właśnie zaczynam.
29 wrz 22:36
Matma: dzieki
29 wrz 22:37
Matma: tylko ja musze isc spac
29 wrz 22:37
AROB:

Zad.1. Rysunek.
Założenie: α = β, teza: czworokąt ABOC jest kwadratem
Dowód: (banalny)
Dwa kąty czworokąta są proste ( z własności stycznych), więc α + β = 180
0.
Skoro α = β, to 2α = 180
0. Zatem α = 90
0 i β = 90
0.
Czworokąt mający wszystkie kąty proste jest prostokątem.
A ponieważ sąsiednie boki ma równej długości (2 promienie i 2 odcinki stycznych), więc ten
prostokąt jest kwadratem. c.n.d.
29 wrz 22:51
AROB: Zad. 2.
| | 6*1600 + 8*1850 + 4*2620 + 3*3150 + 1*4200 | |
śr.wyn. = |
| = |
| | 6 + 8 + 4 + 3 + 1 | |
Zad. 3. Powyżej średniego zarobku zarabiają osoby z ostatnich 3 kolumn wykresu.
4 + 3 + 1 = 8 (ilość tych osób)
| | 8 | |
|
| * 100% = 36,36% ≈ 36% |
| | 22 | |
29 wrz 23:03
AROB: Zad.4. Zarobek wzrośnie o 22* 100 zł = 2200 zł
W stosunku do poprzedniej kwoty zarobków przyrost ten stanowi:
| | 2200 | |
|
| * 100% = 4.533...% ≈ 4,5% |
| | 48530 | |
29 wrz 23:08