Proszę o dalszą pomoc w zadaniu
dżon: W pewnej klasie na koniec roku nauczyciel wstawił z matmy 8 ocen dopuszczających, 12 ocen
dostatecznych, 7 dobrych i 3 bardzo dobre.
a) oblicz średnią ocen z matematyki w tej klasie
b) oblicz ile procent wszystkich ocen stanowią oceny bardzo dobre
c) oblicz ile procent wszystkich ocen bardzo dobrych stanowia oceny dopuszczajace
Wyniki przedstaw z dokladnoscia do 0,01
a) 95/30=3,17
28 wrz 12:57
pigor: ..., np. tak :
| | 8*2+12*3+7*4+3*5 | | 95 | |
a) s= |
| = |
| = 3,17 z dkł. do 0,01= 1% |
| | 8+12+7+3 | | 30 | |
b) x%(8+12+7+3)= 3 ⇔ 3= x%*30 ⇔ x%=
110= 0,10=
10,00%
c) x%*3= 8 ⇔ x%=
83= 2,66666...=
266,67% . ...
28 wrz 14:18