zadanie zamknięte
b156: Liczba 17!+18!+19! dzieli się przez:
a)18
b)18
2
c)18
3
d)19
znalazłem odpowiedź tom a
tom: 7. trzeba prościej
17! + 18! + 19! = 17!(1 + 18 +18 *19) = 17!(19+18*19)= 17!*19(1+18)= 17!*19
2
a) tak bo 2*9
b) tak bo 2*9*3*6
c) tak bo2*9*3*6*12*15
d) tak bo 19 jest czynnikiem iloczynu
ale nie rozumiem jak on wyliczył te wszystkie odpowiedzi
28 wrz 12:53
ICSP: 17! dzieli się przez 1 dzieli się przez 2 dzieli się przez 3 ..... dzieli się przez 16 oraz
przez 17
a)Skoro dzieli się przez 2 oraz przez 9 to dzieli się również przez 2*9 = 18
b) 182 = 2 * 9 * 3 * 6 − dzieli się przez 2 i 9 i 3 i 6 zatem i przez 2*3*6*9 = 182
c) 18 3 = 2 * 9 * 3 * 6 * (6 * 2) * (5 * 3 )
d) 19 tak bo przecież mamy 17! * 19
28 wrz 12:57