zadanie zamknięte
b156: Liczba 17!+18!+19! dzieli się przez:
a)18
b)18
2
c)18
3
d)19
znalazłem odpowiedź tom a
tom: 7. trzeba prościej
17! + 18! + 19! = 17!(1 + 18 +18 *19) = 17!(19+18*19)= 17!*19(1+18)= 17!*19
2
a) tak bo 2*9
b) tak bo 2*9*3*6
c) tak bo2*9*3*6*12*15
d) tak bo 19 jest czynnikiem iloczynu
ale nie rozumiem jak on wyliczył te wszystkie odpowiedzi
28 wrz 12:53
Janek191:
17 ! + 18 ! + 19 ! = 17 ! + 17 ! *18 + 17 ! * 18*19 = 17 ! *( 1 + 18 + 18*19) =
=
28 wrz 18:49
Janek191:
= 17 ! * ( 19 + 19*18) = 17 ! *19*( 1 + 18) = 17 ! * 192
a)
= 1*2*3* ...*9 *...*17 * 192 Występuje iloczyn 2*9 = 18 tak
b)
= 1*2*3 * ...*6 * ...*9* ...*17 *192 Występuje iloczyn 2*9 * 3*6 = 18*18 = 182 tak
c)
= 1*2*3 * ...*6* ...*9 * ....*12* ...*15*16*17*192
Występuje iloczyn 2*9 * 3*6 * 12*15 = 18*18*180 = 18*18*18*10 = 183 * 10 tak
d)
= 17 ! * 19* 19 tak
28 wrz 18:58