FIZYKA - ELEKTROSTATYSTYKA
Piotr 10: Trivial jak będziesz miał czas to wejdź

.
1.Nie potrafię sobie wyobrazić tej sytuacji, tutaj jest zadanie i jego rozwiązanie
http://fizyczny.net/printview.php?t=7053&start=0&sid=1da205ecae0aaf8d896a6964637ebf1c
Mógłbyś mi narysować tą sytuację?
2. Oblicz prędkość i energię kinetyczną elektronów po przejściu między punktami o różnicy
potencjałów U=1000V. Prędkość początkowa jest równa zeru, ładunek elementarny i masę z tablic
odczytać.
W=E
k
Tak chciałbym wiedzieć dlaczego W=E
k
Wiem, że W=E
p2 − E
p1
28 wrz 12:36
Piotr 10: 2 zadanie chyba wiem czemu tak jest
Praca jest to zamiana energii potencjalnej
Mamy punkty A i B
Punkt A: Ep1 , Ek1=0 ( bo V=0)
Punkt B: Ep2 , Ek2
Z zasady zachowania energii:
Ep1+Ek1=Ep2+Ek2
Ek2=Ep1 − Ep2
i dlatego W=Ek , tak?
28 wrz 15:14
28 wrz 15:24
Trivial:

1. (rysunek)
Sytuacja 1. Elektron leci prosto (linia przerywana)
Sytuacja 2. Elektron zakręca (linia ciągła)
2. Tak.
28 wrz 19:28
Piotr 10: 2.Tylko, że ΔE
p to jest końcowa minus początkowa. A u mnie jest na odwrót.
Wychodzi, że W=Ep
1 − Ep
2. A Ep
1 to początkowa , a Ep
2 końcowa. I nie wiem już sam jak to
jest
1. Nadal tego nie rozumiem patrzę na Twój rysunek i rozwiązanie i nic

. Nie wiem jak z tymi
odchyleniami jest, i na przykład czemu te elektrony startują od środka odległości pomiędzy
tymi płytkami
29 wrz 10:44
Trivial:
Nie ma znaczenia czy te elektrony startują w środku czy nie. Równie dobrze mogą startować
trochę wyżej.
29 wrz 11:50
Piotr 10: Dobrze, że jesteś

. Możesz zobaczyć co napisałem post 10:44 na początku

?
29 wrz 11:52
Trivial: Za parę minut zobaczę.
29 wrz 11:59
Trivial:
Ale przecież W = −ΔEp. (Przy założeniu, że siła wykonująca tę pracę jest zachowawcza).
29 wrz 12:11
Piotr 10: A skąd ten minus
29 wrz 12:16
Trivial:
Skąd minus?
A więc praca wykonywana przez siłę F z definicji (w ogólności) równa jest sumie energii
przy przenoszeniu przez tę siłę ciała po pewnej trajektorii. Dla siły zachowawczej,
trajektoria nie ma znaczenia, liczą się tylko punkty: startowy i końcowy. Zatem siła F
wykonuje pracę
Wsiła = ΔEp
Jaką pracę musimy wykonać, aby przeciwstawić się sile zachowawczej? Skoro energia
potencjalna zmieniła się o ΔEp, to musimy wykonać pracę
Wmy = −ΔEp
29 wrz 13:00
Piotr 10: OK. Już rozumiem. Teraz pozostał problem z tym pierwszym zadaniem.
Nie za bardzo rozumiem ogółem całą sytuację przedstawioną w treści zadania
29 wrz 13:06
Trivial: Przecież wszystko narysowałem. Czego konkretnie nie rozumiesz?
29 wrz 13:09
29 wrz 13:11
Trivial:

Dokładny tor ruchu elektronu wygląda tak:
29 wrz 13:18
Piotr 10: Dobra ok
Trivial później spróbuję to zrobić, bo chce odpocząć troszkę. Jak będę miał nadal
problem później, napiszę

. Dzięki za poświęcony czas
29 wrz 13:21
Trivial:
I teraz, przy wyjściu z płytek, na elektron nie działa już żadna siła. Porusza się zatem z tą
samą prędkością.
| | 1 | |
vy(t) = |
| at2 (przed opuszczeniem płytki) |
| | 2 | |
| | 1 | |
vy(t) = |
| at12 = const (po opuszczeniu płytki) |
| | 2 | |
| | b | |
t1 = czas potrzebny do przebycia płytki = |
| |
| | v0 | |
| | L | |
t2 = czas potrzebny do przebycia pozostałej drogi = |
| |
| | v0 | |
| | 1 | | eUb | |
vy,po = |
| at12 = |
| |
| | 2 | | 2mhv0 | |
| | eUbL | |
ypo = vy,pot2 = |
| |
| | 2mhv02 | |
29 wrz 13:26
Piotr 10: Te drugie wychylenie mi inne wychodzi:
I po podstawieniu mam
29 wrz 18:55
Trivial:
Pomyśl: nie może być tak, że y2 nie zależy od b, gdyż im dłuższe są te płytki, tym bardziej
"zakręci" elektron, a zatem i y2 się zwiększy.
29 wrz 19:41
Trivial:
Gdy elektron przejdzie już przez płytki porusza się ruchem prostoliniowym bez przyspieszenia.
y2 = vy,po*t2.
29 wrz 19:42
Trivial:
Jeszcze inaczej: y2 musi zależeć od b, gdyż ustawiając b = 0, y2 również powinno być zero
(elektron leci prosto).
29 wrz 19:43
Piotr 10: V
y,po to prędkość czy wychylenie

Skąd wynika, że prędkość V
y(t)=0,5at
2 
.
30 wrz 15:56
Piotr 10: I dlaczego wychylenie jest liczone ze wzoru s=v*t, bo przecież to chyba powinno być ze wzoru
| | at2 | |
y= |
| , nie wiem już sam  |
| | 2 | |
30 wrz 16:01
Trivial:
v
y,po to prędkość pionowa zaraz po tym jak elektron przeleci już przez płytki.
| | 1 | |
y1 liczone jest ze wzoru y = |
| at2, natomiast y2 − ze wzoru y = vt. Odsyłam do rysunku |
| | 2 | |
z dokładnym torem lotu. Najpierw jest parabola, potem linia prosta.
30 wrz 21:56
Piotr 10: ''Oblicz prędkość elektronów w wiązce'' ⇒ Jest to prędkość początkowa(pozioma), tak?
30 wrz 22:36
Trivial: tak
1 paź 00:42
Piotr 10: Ok, dzięki
Trivial w końcu zrozumiałem te zadanie

uff

.
1 paź 18:54