Ciąg geometryczny
Kisiek: 1) Ile początkowych wyrazów ciągu geometrycznego należy dodać, aby otrzymać sumę 1785, jeśli
a1=7 i q=2?
2) Kolejnymi dodatnimi wyrazami ciągu geometrycznego są liczby x,2,y,4,...
a)znajdź jedenasty wyraz tego ciągu
b)oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu
29 wrz 20:32
Bogdan:
1. Podaj wzór na sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, wstaw do niego
swoje dane i wyznacz wartość n.
2. Oblicz q, potem x = a1
29 wrz 20:45
robaret: jak dokładnie obliczyć te 2 zadania ? bo z tego co napisałeś to nie wiem ;c
20 sty 21:46