Zapis w postaci sumy algebraicznej
Anka:
W postaci sumy algebraicznej trzeba zapisać przykład (−2f−g)²
Wynik to (−2f−g)² =[−(2f+g)]²=(−1)²*(2f+g)²=4f²+4fg+g²
Mam prośbę, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego takie jest rozwiązanie? Dlaczego wyniki nie
są na minusie? Nie rozumiem po prostu dlaczego zmieniliśmy znaki − można sobie tak po prostu
to zrobić, kiedy się chce?
Z góry dzięki za pomoc.
28 wrz 11:51
Rafał28:
Wyciągamy przed nawias liczbę −1.
−2f − g = (−1) * 2f + (−1) * g = (−1) * (f + g) = −(f + g)
Następnie korzystamy z własności potęg. Przykład
52 * 53 = 52+3 = 55
[−(2f + g)]2 = [(−1) * (2f + g)]2 = (−1)2 * (2f + g)2 = 1 * (2f + g)2 = (2f + g)2
28 wrz 13:07
Rafał28:
Nie ta własność potęg

(2 * 3)
7 = 2
7 * 3
7
28 wrz 13:09
Anka:
Okej, teraz rozumiem

Wielkie dzięki, życie mi ratujesz
28 wrz 13:12