Proszę o sprawdzenie ;)
Krysti: Czy dobrze to rozwiązuję ?
Na prostej o równaniu y=2x+5 leżą punkty A, B, C. Odcięte tych punktów tworzą ciąg
arytmetyczny. Wykaż, że rzędne tych punktów również tworzą ciąg arytmetyczny.
Moje rozwiązanie:
A=(x
A, 2x
A + 5)
B= (x
B, 2x
B + 5)
C= (x
C, 2x
C + 5)
x
B = x
A + r
x
C = x
A + 2r
Zatem
2x
B + 5 = 2 (x
A + r) + 5 = 2x
A + 5 + 2r
2x
C + 5 = 2 (x
A + 2r) + 5 = 2x
A + 5 + 4r
Czy to wystarczy ?
Jeśli nie, proszę o wskazówki
28 wrz 11:47
wmboczek: może być, choć czytelniej byłoby wskazać wyraźnie r z ciągu y jako f(r) ciągu x
28 wrz 11:51
Krysti: tzn?
jestem w 3 liceum to moze byc takie rozwiazanie na moim poziomie

?
28 wrz 12:03
Krysti: hm
28 wrz 12:45
ICSP: Troszkę nieczytelny zapis.
Ja bym w takim zadaniu zaproponował coś takiego. Dla punktów
A(xa ; ya)
B(xb ; yb)
C(xc ; yc)
xa , xb , xc tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ 2xb = xa + xc
Mamy wykazać że ya , yb , yc tworzą ciąg arytmetyczny czyli 2yb = ya + yc
Zatem
2yb = 2(2xb + 5) = 2xb + 10 = 2xa + 2xc + 10 = 2xa + 5 + 2xc + 5 = ya + yc
zatem warunek na ciag arytmetyczny jest spełniony
Liczby ya , yb , yc tworzą ciąg arytmetyczny
28 wrz 12:49
ICSP: i jeden mały błąd mam w dowodzie

Oczywiście błąd rachunkowy więc poprawienie go nie powinno sprawić ci problemów.
28 wrz 12:52