Fizyka rezystor Umax
SKAN: Jak się oblicza maksymalne napięcie rezystora znając moc prąd rezystancje .
Dziękuje za pomoc
28 wrz 11:44
5-latek: Pewnie z prawa Łoma. Wiesz jak ono brzmi ?
28 wrz 11:47
SKAN: Tak I=U/R U=IR R= U/I
28 wrz 11:54
5-latek: tak ogolnie ono brzmi .
Juz nie pamietam jak ale byla roznica w obliczeniach gdy prad byl staly i zmienny .
Mlodsi koledzy CI podpowiedza
28 wrz 11:59
5-latek: A Prawo łoma brzmi tak < Kazde cialo uderzone łomem nie ma prawa wstac>
28 wrz 12:00
SKAN: Zastanawiam się czy można by skorzystać z wzoru na Moc P=U2R po przekształceniu U=√PR
Proszę o potwierdzenie czy go można do tego użyć.
28 wrz 12:05
Sławek: tak
28 wrz 12:16
28 wrz 12:20