zadanie
rumcajs: Ile jest liczb pięciocyfrowych podzielnych przez 9, które w rozwinięciu dziesiętnym mają:
obie cyfry 1, 2 i tylko te,
obie cyfry 2, 3 i tylko te,
wszystkie cyfry 1, 2, 3 i tylko te?
28 wrz 10:00
wmboczek: 1+2+2+2+2=9 =18 nie da się 5 przypadków
2+2+2+3+0=9 nie da się =18 nie da się
1+1+2+2+3=9 1+1+1+3+3=9 40 przyp
28 wrz 10:12
rumcajs: moglbys jakos wyjasnic, wiem ze jesli liczba jest podzielna przez 9 to suma jej cyfr jest
podzielna przez 9 ale jak rozpisac te przypadki
28 wrz 10:24
rumcajs: w tym trzecim to jest tak
1+1+2+2+3
1+1+1+3+3
czyli 50 przypadkow?
28 wrz 11:34
gosia:
28 wrz 11:47
wmboczek: w pierwszym 1 może zająć 1 z 5 miejsc
w trzecim 2z5*2z3+3z5=10*3+10, pozostałe wolne miejsca są już wybrane
28 wrz 11:48