Wyznacz dziedzinę wyrażenia U{y^2+2y+1}{y^2+4y+3} i sprowadź je do postaci U{y+a
kamczatka: | | y2+2y+1 | | y+a | |
Wyznacz dziedzinę wyrażenia |
| i sprowadź je do postaci |
| , gdzie a |
| | y2+4y+3 | | y+b | |
i b są liczbami rzeczywistymi, a następnie wyznacz zbiór wartości h(x)=x
2+ax+b
| | y+1 | |
sprowadziłem do postaci i wyszło |
| |
| | y+3 | |
R\{−3,−1}
ale o co chodzi z tym wzorem h(x)=x
2+ax+b ?
28 wrz 09:27
Basia: dziedzina i uproszczenie dobrze
| y+1 | | y+a | |
| to postać |
| |
| y+3 | | y+b | |
czyli a=1 i b=3
h(x) = x
2+1*x+3 = x
2+x+3
potrafisz już teraz wyznaczyć zbiór wartości ?
28 wrz 10:16
kamczatka: nie ma miejsc zerowych to jak wyznaczyć wtedy zbiór wartości?
28 wrz 15:09
Piotr 10: Podpowiedź: współrzędne wierzchołka
28 wrz 15:10
kamczatka: | | 3 | |
dobra dzięki już wyszło −2 |
| |
| | 4 | |
28 wrz 15:13