Uprość wyrażenie trygonometryczne.
Ac.: Wyrażenie 1 + tg
2α dla dowolnego kąta ostrego ma wartość...
Moje obliczenia:
| | sin2α | | sin2αcos2α + cos4α + sin2α | |
1 + tg2α = sin2α + cos2α + |
| = |
| = |
| | cos2α | | cos2α | |
| | 1 | |
I co dalej? Ma wyjść |
| . Może inaczej się zabrać za to zadanie? Próbowałem wyciągnąć |
| | cos2α | |
sin
2α albo cos
2α przed nawias, ale nic to nie dało.
28 wrz 08:44
matma: Wyciągnij cos2 i masz potem dwie jedynki trygonometryczne
28 wrz 09:20
matma: cos2x(sin2x+cos2x)+sin2x=cos2x+sin2x=1
28 wrz 09:22
Ac.: No tak, jak mogłem tego nie zauważyć... Dzięki za pomoc!
28 wrz 11:50
ZKS:
Nie potrzebnie aż tak utrudniasz sobie sprawę.
| | sin2(x) | | cos2(x) + sin2(x) | | 1 | |
1 + tg2(x) = 1 + |
| = |
| = |
| . |
| | cos2(x) | | cos2(x) | | cos2(x) | |
28 wrz 11:52
Ac.: No tak, niepotrzebnie rozpisywałem jedynkę na sin
2α + cos
2α.
28 wrz 20:33