regi05: Uzasadnij, że dowolne liczby całkowite a oraz b przy dzieleniu przez 5 dają reszty
odpowiednio równe 2 oraz 3, to reszta z dzielenia podwojonej sumy kwadratów tych liczb
przez 10 wynosi 6.
nie mam pojecia jak zrobic to zadanie. prosze o pomoc. z gory dzieki!
23 wrz 22:33
Mycha: 5k+2 5k+3
2(5k+2)2+2(5m+3)2=2(25k2+20k+4)+2(25m2+30m+9)=50k2+40k+8+50m2+60m+18=
50k2+40k+50m2+60m+26
zauwazmy ze pierwsze 4 czynniki sa podzielne przez 10 a ostatni przy dzieleniu przez 10
daje reszte 6
23 wrz 23:08