| x3−2x2−9x+18 | 2 | |||
Danę są wyrażenia P(x)= | i Q(x)=1− | . Zapisz iloraz P(x):q(x) w | ||
| x2+3x | x |
| (x−2)(x−3) | ||
wielomian P(x) już skróciłem i wyszło | ||
| x |
| (x−2)(x−3) |
| |||||||||||
* | ? | |||||||||||
| x | 1 |
| x | 2 | x | 2−x | −x+2 | −(x−2) | |||||||
zapisz 1− | = | − | = | = | = | |||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| (x−2)(x−3) | 2 | 2(x−3) | ||||
P(x):Q(x) = | * | = | = −2(x−3) = −2x+6 | |||
| x | −(x−2) | −1 |
| 2 | ||
ale w poleceniu mam 1− | ||
| x |
| x | 2−x | −(x−2) | ||||
1− | = | = | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| x | 2 | |||
a jak to zobaczyć jak będę robił podobne zadanie że 1− | =1− | ? | ||
| 2 | x |
| 2 | x | x | 2 | ||||
− | = | − | |||||
| 2 | 2 | x | x |
| 2−x | x−2 | ||
= | |||
| 2 | x |
| a | ||
liczbę 1 możesz sobie zastąpić każdym ułamkiem postaci | pod warunkiem, że a≠0 | |
| a |
| 2 | 3 | 100 | x | a | b | |||||||
1 = | = | = ...........= | = | = | = | |||||||
| 2 | 3 | 100 | x | a | b |
| x | 2 | |||
1− | =1− | i czemu przy dzieleniu P(x):Q(x) w mianowniku wyszło −1 po wymnożeniu. | ||
| 2 | x |
| 2 | x | 2 | x−2 | |||||
1− | = | − | = | |||||
| x | x | x | x |
| 2 | ||
ok ale czemu jest | ? bo x to wspólny mianownik czyli x:x=x * 2 =2x powinno być. | |
| x |
| 2 | x | |||
Masz podane w zadaniu,że Q(x)=1− | , a nie 1− | . | ||
| x | 2 |
| x | ||
to zobacz jak Basia rozwiązała 1− | ||
| 2 |
| x | |
=1, gdy x≠0 | |
| x |