Punkt wspólny prostej o równaniu y=5 i wykresu funkcji f(x)=U{a}{x-2} należy do
kamczatka: | | a | |
Punkt wspólny prostej o równaniu y=5 i wykresu funkcji f(x)= |
| należy do osi OY. Znajdź |
| | x−2 | |
wartość współczynnika a.
5x−10=a
i kompletnie nie wiem co dalej robić.
27 wrz 22:01
Basia:
przede wszystkim
x≠2
potem tak jak napisałeś
i dalej
5x = 10+a
a skoro ten punkt leży na osi OY to
x=0
10+a = 0
a= −10
można zresztą od razu zauważyć, że na osi OY x=0
i mamy
a = −10
znacznie szybciej mamy rozwiązanie
27 wrz 22:16
kamczatka: ok dzięki.
27 wrz 22:24
5-latek: kamczatka . Przypominasz mi Adasia (szklanke) . Ale moze sie myle
27 wrz 23:09
adaś : Cześć 5−latek
28 wrz 08:54
kamczatka: a kim on był

?
28 wrz 09:16
adaś : Zadawał takie same pytania jak Ty
28 wrz 09:21
5-latek: Adas jak matura ?
28 wrz 09:43
adaś : Nie uwierzysz ale 80 % z roz
28 wrz 09:44
5-latek: NO to bardzo sie ciesze z tego i zycze powodzenia
28 wrz 11:39