rozwiąż równanie. błagam o rozwiązanie
Paauliii: 2xkwadrat − 9x − 35 = 0.
trzeba wyliczyć a,b,c i delte. pózniej podstawić pod wzory na x1, x2
27 wrz 21:21
Basia: no właśnie trzeba
2x2 +(− 9)x +(− 35) = 0
ax2 +bx +c = 0
a=...........
b=.............
c=..............
no ile ? napisz TY
27 wrz 21:29
Paauliii: tylko że w szkole nie podstawialiśmy pod ten wzór ax... tylko odrazu pod wzór na delte.
Δ=bkwadrat − 4ac
27 wrz 21:32
ogipierogi: no to licz w takim razie
27 wrz 21:33
Paauliii: no i liczę a=2 b=− 9 c=−35
Δ=−9kwadrat − 4razy 2 razy −35
Δ=81−280
Δ=−199
i z tego trzeba pierwiastek wyciągnąć ale nie da sie..
27 wrz 21:35
Basia:
źle
Δ = b2 − 4ac = (−9)2 − 4*1*(−35)
co daje (−)*(−) ? −4*1*(−35)
27 wrz 21:40
Janek191:
Δ = ( −9)2 − 4*2*(−35) = 81 + 280 = 361 √Δ = 19
@Basia Skąd wzięłaś a = 1 ?
28 wrz 07:33