pole podstawy ostrosłupa prawidlowego trojkątnego to 9 pierwiastek z3 pole powie
filek:
27 wrz 21:13
filek:
27 wrz 21:14
filek: pole podstawy ostrosłupa prawidlowego trojkątnego to 9 pierwiastek z3 pole powierzchni bocznej
to 63 oblicz dlugosc wysokości sciany bocznej ostroslupa
filek:
27 wrz 21:17
Janek191:
P
p = 9
√3
P
b = 63
Mamy
| | a2 √3 | |
Pp = |
| = 9√3 / : √3 |
| | 4 | |
a
2 = 9*4 = 36
a =
√36 = 6
−−−−−−−−−−−−−−−−
P
b = 3*0,5 a*h = 63 ⇒ 1,5 a*h = 63 ⇒ 1,5*6 * h = 63 ⇒ 9 h = 63 ⇒ h = 7
Odp. Wysokość ściany bocznej tego ostrosłupa h = 7.
===========================================
28 wrz 07:40