matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podzielność liczb
Kubuś Puchatek:
Liczba 13 jest dzielnikiem liczby naturalnej x. Czy liczba 13 jest też dzielnikiem liczby: a) x+5 b) 7x+13 c) 13x+11 d) x+26 Proszę o dokładne wyjaśnienie bo nie bardzo to rozumiem.
27 wrz 20:52
Basia:
13|x czyli x = 13*k k∊C
x+5
13k+5
13k
5
5
=
=
+
= k +
13
13
13
13
13
5
13 nie jest dzielnikiem x+5 nie jest bo k+
nie jest liczbą całkowitą
13
7x+13
7*13k+13
7*13k
13
=
=
+
= 7k+1∊C
13
13
13
13
13|(7x+13) dwa pozostałe identycznie c)nie d)tak
27 wrz 20:56