Matura
Piotr 10: Ciąg (un) jest określony wzorem rekurencyjnym u1=1 oraz un+1=4un+6
Uzasadnij, że ciąg (an) określony wzorem an=un+2, n∊N+, jest ciągiem geometrycznym.
Próbowałem to robić, ale się nie udało. Sprawdzałem czy ciąg un jest arytmetyczny lub
geometryczny, ale też nie jest
27 wrz 19:26
Piotr 10: an=un+2
a1=1+2=3
a2=u2+2=12
a3=u3+2=48
Iloraz między tymi wyrazami jest stały q=const c.n.u.
Przejdzie takie rozwiązanie ?
27 wrz 19:36
Piotr 10: Bo próbowałem to zrobić na początku w inny sposób. Czyli udowodnienie, że
| an+1 | |
| =q=const. Ale nie dałem rady. Ale chyba powyższy sposób jest poprawny |
| an | |
27 wrz 19:39
Krzysiek: a
n+1=u
n+1+2=4u
n+6+2=4(u
n+2)
27 wrz 20:00
pigor: ...., lub np. tak : u
n+1= 4u
n+6 i a
n=u
n+2 , to
an+1=u
n+1+2= = 4u
n+6+2= 4(u
n+2)=
4an , stąd
| an+1 | |
| = 4= q i n∊N + c.n.u. . ...  |
| an | |
27 wrz 20:02
Piotr 10: A mój sposób jest dobry czy nie ?
27 wrz 22:04
Godzio:
Niestety nie, pokazałeś, że tak może być, ale to nie dowodzi, że tak zawsze jest
27 wrz 22:07
Piotr 10: Aha

, nie wiem czemu 4 nie wyłączyłem przed nawias...
27 wrz 22:09
Piotr 10: c) Wyznacz ogólny wyraz ciągu (an) i (un)
Tyczy się tego samego zadania co podałem wcześniej
an=a1*qn−1
an=un+2
a1=3
q=4
an=3*4n−1
un=an − 2
un=3*4n−1 − 2
Dobrze ?
27 wrz 22:26
Basia:
27 wrz 22:28
Piotr 10: OK, dziękuję
27 wrz 22:28
renia: Suma trzeciego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 20, suma kwadratów tych
wyrazów jest równa 328. Wyznacz ogólny wyraz tego ciągu.
29 wrz 13:42
Basia: dlaczego nie założyłaś własnego postu ?
a3 = a1+2r
a7 = a1+6r
a1+2r+a1+6r = 20
2a1 + 8r = 20 /:2
a1+4r = 10
(a1+2r)2 + (a1+6r)2 = 328
a12+4a1r + 4r2 + a12 + 12a1r + 36r2 = 328
2a12 + 16a1r+ 40r2 = 328 /:2
a12 + 8a1r + 20r2 = 164
i rozwiązujesz układ równań
a1 = 10−4r
(10−4r)2 + 8r(10−4r) + 20r2 − 164 = 0
100 − 80r + 16r2 + 80r − 32r2 + 20r2 − 164 = 0
4r2 − 64 = 0 /:4
r2 − 16 = 0
(r−4)(r+4)=0
r = 4 ⇒ a1=10−16 = −6 ⇒ an = −6+(n−1)*4 = −6 + 4n − 4 = 4n−10
lub
r = −4 ⇒ a1=10−(−16) = 26 ⇒ an = 26+(n−1)*(−4) = 26 − 4n + 4 = 30−4n
29 wrz 13:51
renia: Dziękuję bardzo
29 wrz 14:00