Pomocy - układ równań (ROZSZERZENIE)
Blue: Witam. Mam problem z pewnym układem równań:2|x−2| +3|y+1|=42x−y = 3Wszystko szło dobrze dopóki
nie popatrzyłam w odpowiedzi

Wyszły mi dwa trzy rozwiązania: (x,y) = (3/4, −3/2), (3/2, 0),
(7/4, 1/2).Dwa pierwsze są poprawne, jednak tego trzeciego nie ma w odp. Wyszło mi tak w
przedziale x∊<2,∞).
Co robię źle

?
27 wrz 18:45
Blue:
tEN UKŁAD WYGLĄDA TAK :
2|x−2| +3|y+1|=4
2x−y = 3
27 wrz 18:46
Mila:
Trudno powiedzieć, co źle robisz, bo nie przedstawiłaś rozwiązania.
2|x−2| +3|y+1|=4
2x−y = 3
1) |y+1|=y+1 dla y≥−1 (punkty powyżej prostej y=−1)
Wtedy mamy:
2|x−2|+3y+3=4
2x−y=3⇔
2|x−2|+3y=1
2x−y=3⇔y=2x−3
2|x−2|+3*(2x−3)=1
a) x≥2 i y ≥−1
2x−4+6x−9=1
dalej chyba masz dobrze.
27 wrz 18:59
pigor: ..., lub np. tak :
2|x−2|+3|y+1|= 4 i 2x−y= 3 ⇔ (*)
y=2x−3 i 2|x−2|+3|2x−2|= 4 / :2 ⇒
⇒
|x−2|+3|x−1|= 2 ⇔
1
o.
x<1 i −x+2−3(x−1)=2 ⇒ −4x=−3 ⇔
x=34<1, to stąd i z (*)
y=−32 ,
2
o.
1≤ x≤ 2 i −x+2+3x−3=2 ⇒ 2x=3 ⇒
x=32 i z (*)
y=0 ,
3
o.
x >2 i x−2+3x−3=2 ⇒ 4x=7 ⇒ x=
74= 1
34< 2 , więc podsumowując :
(x,y)= (
34,
32) lub (x,y)= (
32, 0) − szukane 2 rozwiązania danego układu.
27 wrz 21:01
Gustlik: pigor, trochę z innej beczki. Wysłałem opis Twojej metody obliczania NWW
Jakubowi, na
stronie z NWD i NWW (
https://matematykaszkolna.pl/strona/1350.html )
Jakub podał link do wątku, w którym opisałeś ten sposób. Mam
nadzieję, że się nie obrazisz, ale uznałem Twoją metodę za
MEGAREWELACYJNĄ i dobrze
byłoby, żeby inni z niej skorzystali. A sam ją pokazuję moim uczniom.
27 wrz 22:16
pigor: ... , chyba przesadzasz w tych... och−achach,
a co do meritum, to oczywiście nie ma sprawy . ...
28 wrz 13:54
Gustlik: pigor, nie przesadzam, bo świetny sposób na obliczanie NWW. Pozdrawiam
29 wrz 14:40