matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
marta:
2x+1
6x
−
=0
x+5
5x−1
27 wrz 18:11
pigor:
..., np. tak :
2x+1
6x
−
= 0 i x+5≠0 i 5x−1≠0 ⇔
x+5
5x−1
2x+1
6x
⇔
=
i x≠−5 i 5x≠1 ⇔
x+5
5x−1
⇔ (2x+1)(5x−1)= 6x(x+5) i
x≠5 i x≠
1
5
⇒ 10x
2
+3x−1= 6x
2
+30x ⇔ ⇔ 4x
2
−27x−1= 0 i Δ= 27
2
+16= 745= 5*149 i dalej nie chce mi się, bo ta "delta"
. ...
27 wrz 18:35
marta:
Dobra dzięki może coś wykombinuje
27 wrz 18:45