Proszę o pomoc
Tone: Proszę o pomoc w poniższych przykładach:
1.(x
2+16)(x
+2)
2 Wartość 0 przyjmuje dla argumentu.
| | 6−2x | |
2.g(x) |
| Treść zadania: Dla argumentu x=−3 przyjmuje wartość |
| | 3x−3 | |
27 wrz 16:18
Basia:
ad.1
iloczyn = 0 ⇔ jeden z czynników = 0
(x
2+16)(x+2)
2 = 0
x
2+16 = 0 lub (x+2)
2=0
x
2 = −16 (czy tak może być ?) lub x+2 = 0
dokończ
ad.2
podstaw za x liczbę −3 i policz
| | 6−2*(−3) | |
g(−3) = |
| = .................. wylicz |
| | 3*(−3)−3 | |
27 wrz 16:22
Tone: Dzięki Basiu mogę jeszcze o coś zapytać?
27 wrz 16:39
Basia: oczywiście, pytaj
27 wrz 16:40
Tone: a jeżeli mam taki przykład tym razem wyznaczyć dziedzinę z tego f(x)=x
2−x i jaki jest zbiór bo
nie wiem co z tym fantem zrobić czy jakoś się tu wystawia x przed nawias a potem równanie
różne od zera
27 wrz 16:41
Tone: bo doceniam tą stronę że tak pomagacie , szukałem w przykładach tych co są w zakładce funkcje >
dziedzina ale tam nie ma takich przykładów jak tutaj ja mam do rozwiązania i nie bardzo , wiem
zawsze jak się za to zabrać
27 wrz 16:42
Basia:
dziedzina to zbiór tych wszystkich argumentów (dla funkcji liczbowych: liczb),
dla których wzór funkcji ma sens
zastanawiamy się wobec tego czy jest jakaś liczba, której nie można wstawić do naszego wzoru
f(x) = x2−x
nie ma takiej liczby, każdą można tu podstawić, czyli
D = R albo inny zapis x∊R
27 wrz 16:45
Piotr:
przeczytaj pierwsze zdanie na tamtej stronie
27 wrz 16:45
Basia: Witaj
Piotrze
27 wrz 16:47
Tone: aha
27 wrz 16:48
Piotr:
Witaj
Basiu 
Wystarczyło przeczytać pierwsze zdanie, które napisał
Jakub
27 wrz 16:50
Tone: a co w takim przypadku mam zrobić jeżeli mam f(x)x2−49 i wartości ujemne przyjmuje dla
argumentów tu mam podane różne odpowiedzi i mam wybrać tylko nie wiem jak tutaj to zrobić czy
za x postawiać −7 czy co ? i ten x(x−49) będzie przed nawiasem mam rozumieć ?
27 wrz 16:50
Piotr:
widzę przejęzyczenie
Basiu
27 wrz 16:51
Piotr:
rozwiazujesz nierowność x2 − 49 < 0
27 wrz 16:52
Basia: jakie ? bo nie widzę
27 wrz 16:54
Piotr:
sorry, to ja ślepnę na starość
27 wrz 16:56
Tone: czyli x2−49<0
x(x−49)
x=−7 lub x=7
czyli x∊(−∞,−7) lub (7 ,+∞) tak ?
jeżeli dla argumentów ujemnych to będzie to prawidłowa odpowiedz :
czyli x∊(−∞,−7)
27 wrz 16:56
Piotr:
a x*49 = x
27 wrz 16:57
Tone: = 49x
27 wrz 16:59
Basia:
Tone
x(x−49) = x2 − 49x a nie x2 − 49
x2 − 49 = x2−72 = (x−7)(x+7)
parabola, ramiona do góry; miejsca zerowe −7; 7; wierzchołek (0;49)
x2−49< 0 ⇔ x∊(−7;7)
27 wrz 16:59
Piotr:
też źle napisałem

x
2 − 49 rozłóż ze wzoru skróconego mnożenia a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
narysuj przybliżony wykres i odczytaj rozwiazanie
27 wrz 17:00
Tone: kurde no ale dobrze było xD
27 wrz 17:00
Piotr:
z Twojego zapisu Tone wynika, że msc zerowe to 0 i 49, czyli źle
27 wrz 17:02
Tone: no wiem wiem ale dobrze myślałem a źle zrobiłem
a mniejsza z tym dziękuję wam bardzo , bo i tak zaraz jadę na korki ale ja jestem tępy z tej
matmy
27 wrz 17:04