Jeżeli punkt o współrzędnych (a,b), gdzie a jest liczbą dodatnią ,należy do wykr
kamczatka: Jeżeli punkt o współrzędnych (a,b), gdzie a jest liczbą dodatnią ,należy do wykresy funkcji
| | 5 | |
f(x) = |
| , to suma odległości tego punktu od obu osi układu współrzędnych jest równa: |
| | x | |
| | 5 | |
wiem że są to punkty (a, |
| ) |
| | a | |
ale jak to zrobić ?
27 wrz 16:17
ICSP: Jeżeli mamy dany punkt P(x ; y) to suma odległości od osi tego punktu jest równa
|x| + |y|
27 wrz 16:19
kamczatka: | | 5 | |
|a|+| |
| | ale ile to będzie ? |
| | a | |
27 wrz 16:21
Basia: a>0 (masz napisane w treści) ⇒ |a| = a
27 wrz 16:24
27 wrz 16:25
Basia: tak

można jeszcze przekształcić
nic prostszego nie dostaniesz
27 wrz 16:26
kamczatka: można wiedzieć jak to przekształciłaś ?
27 wrz 16:29
Basia:
| | 5 | | a | | 5 | |
a+ |
| = |
| + |
| = //NWW = 1*a = a |
| | a | | 1 | | a | |
27 wrz 16:31
Basia:
| | a2 | |
albo od razu; a≠0 więc można napisać a= |
| |
| | a | |
| | 5 | | a2 | | 5 | | a2+5 | |
a+ |
| = |
| + |
| = |
| |
| | a | | a | | a | | a | |
27 wrz 16:33
kamczatka: ok dzięki.
27 wrz 16:33