WIelomiany - Dla jakich wartości parametru m...
donut: Dla jakich wartości parametru m liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w?
Przykład: w(x)=x3+ 3x2 +(m2 −2m)x+2 , a=−2
Rozumiem, że podstawiam to do zera, a pod x wstawiam −2, więc:
(−2)3 + 3*(−2)2+ (m2 − 2m)*(−2)+2=0
−8 +12 −2m2+4m+2=0
−2m2+4m=−6
jak mam teraz obliczyć m?
czy pierwsza część zadania jest prawidłowo wykonana?
pewnie to banalnie proste ale zacięłam się i nie wiem jak policzyć poszczególne m..
(dodam, ze w odpowiedziach jest m=−1 i m=3)
27 wrz 15:58
ICSP: 2m2 − 4m − 6 = 0
m2 − 2m − 3 = 0
wiesz jak rozwiązać takie równanie ?
27 wrz 16:00
donut: najukochańsza na świecie delta i wychodzi <3
dziękuję bardzo za pomoc i naprowadzenie!
27 wrz 16:03