Wykres funkcji f(x)=-U{5}{x} nie ma punktów wspólnych z prostą o równaniu
kamczatka: | | 5 | |
Wykres funkcji f(x)= − |
| nie ma punktów wspólnych z prostą o równaniu |
| | x | |
Odp to A.y=−5x
ale o co tu chodzi ?
27 wrz 15:57
Piotr 10: Zapewne tutaj są 4 odpowiedzi i trzeba wybrać jedną z nich
27 wrz 15:58
kamczatka: tak podałem prawidłową. Reszta odpowiedzi to:
B.y=−5
C.x=−5
D.y=5x
27 wrz 16:02
ICSP: Rozwiązuj po kolei układy równań

Gdy dostaniesz układ równań który jest sprzeczny wtedy nie będzie punktów wspólnych
27 wrz 16:04
kamczatka: y=−5x dla x=1
y=−5*1=−5
i to nie jest sprzeczne.
27 wrz 16:06
ICSP: No to kolejny układ

y = −5x
| | −5 | |
y = |
| ma dwa punkt wspólne (−1;5) oraz (1 ; −5) |
| | x | |
27 wrz 16:10
kamczatka: nie rozumiem jak można rozwiązać taki układ jak on już jest rozwiązany ?
27 wrz 16:11
kamczatka: W odpowiedziach mam że to odpowiedź A.y=−5x
ale przecież dla x=1 y=−5
| | 5 | |
A w zadaniu jest f(x)=− |
| |
| | x | |
U−{5}{1}=−5
tu i tu y=−5 to czemu jest odpowiedź A?
27 wrz 16:14
kamczatka: jednak pomyłka odpowiedź to D i wtedy wychodzą dwa różne y.
27 wrz 16:15
Basia: jakie dwa różne y ?
owszem poprawna odpowiedź to y=5x bo:
y = 5x
5x
2 = − 5 /:5
x
2 = −1
sprzeczność, bo x
2 nie może być ujemne
równanie nie ma rozwiązania ⇒ wykresy funkcji nie mają punktów wspólnych
poza tym można było to także rozwiązać graficznie
27 wrz 16:19