Logarytmy
Piotr 10: | 1 | | 3 | |
| log32+log32= |
| log32=log98 |
| 2 | | 2 | |
Tylko nic mi dalej nie wychodzi
27 wrz 15:34
Basia: a co masz z tym zrobić bo praktycznie nic więcej się już nie da
27 wrz 15:37
Piotr 10: Właśnie miałem taki przykład na kartkówce

i nie wiem jak to dalej policzyć
27 wrz 15:38
Basia: jeżeli obliczyć to:
| 3 | | 3 | | log2 | |
| *log32 = |
| * |
| |
| 2 | | 2 | | log3 | |
i z tablic lub kalkulatora w przybliżeniu
chyba, że coś jeszcze było powiedziane w treści zadania, czego nie napisałeś
27 wrz 15:38
Piotr 10: Pewnie z tablic było trzeba... eh

, brak słów
27 wrz 15:40
Mila:
Może tak:
log3√2+log32=log3(2√2)
Jakie masz polecenie? Co chcesz osiągnąć?
27 wrz 15:41
Piotr 10: Miałem policzyć x i y
i miałem tam podany x( nie pamiętam go) i właśnie ten y=0,5log32+log32
27 wrz 15:42
Basia: trudno coś podpowiadać, gdy nie ma pełnej treści zadania
27 wrz 15:44
Piotr 10: OK, okażę się we wtorek o co chodziło tak naprawdę

. Dzięki za pomoc
27 wrz 15:46