matematykaszkolna.pl
Napisz wzór funkcji w postaci ogólnej. Ac.: O funkcji kwadratowej f(x) wiadomo, że jej wykres powstał przez przesunięcie równoległe wykresu funkcji g(x) = 2x2. Ponadto wiadomo, że rozwiązaniem nierówności f(x) < 0 jest przedział (2, 4). Napisz wzór tej funkcji w postaci ogólnej. Skoro f(x) < 0 ⇔ x ∊ (2, 4), to wierzchołek paraboli będzie miał współrzędną x równą 3, tak? Bo to tak jakby średnia arytmetyczna 2 i 4. I co dalej? I jak mam zapisać najpierw w postaci kanonicznej z tym p − dodać, czy odjąć?
27 wrz 14:03
ZKS: Powiedz ile wynoszą miejsca zerowe funkcji f(x).
27 wrz 14:11
Ac.: No rzeczywiście... Takie proste zadanie, wystarczy z postaci iloczynowej skorzystać. Oczywiście miejsca zerowe to 2 i 4. Jak będę miał jeszcze jakieś problemy, to napiszę. Dzięki!
27 wrz 14:12
ZKS: Pisz śmiało. Na zdrowie. emotka
27 wrz 14:15
Ac.: Zapisałem, że f(x) = a(x − 2)(x − 4), ale nie wiem, co dalej z tym zrobić.
27 wrz 14:15
ZKS: A ile wynosi współczynnik przy najwyższej potędze w funkcji g(x)?
27 wrz 14:16
Ac.: A to on się nie zmieni? Czyli w sumie wychodzi na to, że nie wszystkie informacje z zadania były potrzebne?
27 wrz 14:39
Ac.: Jak dobrze rozumiem, a się nie zmieni, bo przy przesunięciu równoległym tylko p i q się zmienia. Dobrze mówię? Tak byłoby dobrze.
27 wrz 14:55
ZKS: Dobrze mówisz. emotka
27 wrz 15:06
Ac.: Myślę, że teraz jest już to jasne. Jeszcze raz dziękuję.
27 wrz 15:07
ZKS: Mając funkcję y = ax2 i przesuwając ją o wektor u = [p ; q] mamy y = a(x − p)2 + q y = ax2 − 2apx + ap2 + q więc widzimy że współczynnik przy najwyższej potędze się nie zmienia.
27 wrz 15:08
ZKS: Proszę. emotka
27 wrz 15:08