oblicz różnicę pierwiastków
zbynek: √ 24 − 2√80 − √ 2√20 + 21
kto skory do pomocy ?
27 wrz 13:42
ICSP: 24 − 2√80 = 24 − 8√5
i teraz
24 − 8√5 = 20 − 8√5 + 4 = (2√5)2 − 2 * 2√5 * 2 + 22 = (2√5 − 2)2
Drugi w podobny sposób
Potem to już z górki bo √a2 = |a|
27 wrz 13:45
zbynek: trzeba spostrzec tą 5 pod pierwiastkiem we wzorze a2 − 2ab + b2 w częsci "− 2ab " która wraz z
4 z 24 (czyli a2) stworzą właśnie 8 pierwiastków z 5 w ostatecznym rozłożeniu wzoru skróconego
mnożenia.
Dzieki za spostrzegawczość !
27 wrz 13:51
marek: a jesli nie będzie widać tego jak rozłożyć wyrażenie pod pierwiastkiem?
np. √√5+1
27 wrz 13:53
ICSP: wtedy zakładasz że da się je zawinąć do wzoru skróconego mnożenia (a+b)
2
i wtedy :
(a+b)
2 = 1 +
√5
a
2 + 2ab + b
2 = 1 +
√5 stąd :
a
2 + b
2 = 1
ab = 2
√5
Wystarczy teraz rozwiązać ten układ równań
27 wrz 13:55
marek: chyba jednak ten...
a2+b2=1
2ab=√5
układ sprzeczny, co nie powinno byc możliwe, bo liczba pod pierwiastkiem na pewno jest
dodatnia.
27 wrz 14:02
ICSP: więc wyrażenia 1 + √5 raczej nie zawiniesz do wzoru (a+b)2
27 wrz 14:11
marek: niby czemu nie? Nie widzę podstaw, żeby sadzić, że to niemożliwe.
√5+1>0
więc na pewno da się ta liczbę zapisać jako kwadrat sumy. Nie powinien wychodzić układ
sprzeczny.
27 wrz 14:16
ICSP: No to skoro nie wychodzi tak
to może wyjdzie tak :
a
2 + b
2 =
√5
2ab = 1
Ten układ już z pewnością będzie miał jakieś rozwiązania
27 wrz 14:22
marek: rozwiązania niestety bardziej komplikują zapis
27 wrz 14:30
ICSP: Czasem tak bywa
27 wrz 14:30
Gustlik: Powyłączaj czynniki przed pierwiastek:
√80=4
√5,
√20=2
√5
i zastosuj dwa proste wzorki:
gdzie x=
√a2−(b√c)2
27 wrz 15:00