Reszta z dzielenia wielomianu
Matt: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x
4+x
3−3x
2−4x−4 jest wielomianem
R(x)=x
3−5x+1. Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x)=x
2−4
Nie wiem jak rozpisac P(x), pomozcie
26 wrz 23:16
ZKS:
Zauważ że −3x2 = x2 − 4x2. Później grupujesz.
26 wrz 23:26
Basia:
P(x) = x4+x3+x2 − 4x2−4x−4 = x2(x2+x+1) − 4(x2+x+1) =
(x2+x+1)(x2−4)
W(x) = Q(x)*(x2+x+1)(x2−4) + R(x) = Q(x)*(x2+x+1)*F(x)+R(x)
czyli reszta z dzielenia W(x) przez F(x)
będzie taka jak reszta z dzielenia R(x) przez F(x)
x3 − 5x+1 = x(x2−4) − x + 1
R1(x) = −x+1
26 wrz 23:27
Matt: nie wiem jak obliczy pierwiastki z tego P(x), jak to zapisac w postaci iloczynowej?
26 wrz 23:29
Matt: sorry wyslalem przed odswiezeniem, dzieki Basia!
26 wrz 23:30
Basia:
P(x) = x4+x3+x2 (pierwsza grupa x2 przed nawias) − 4x2 − 4x−4 (−4 przed nawias) =
x2(x2+x+1) − 4(x2+x+1) teraz x2+x+1 przed nawias, to jest nierozkładalne Δ=−3
= (x2+x+1)(x2−4) = (x2+x+1)*F(x)
pierwiastki P(x) nie są Ci do niczego potrzebne, ale jak chcesz to masz
P(x) = (x2+x+1)(x2−22) = (x2+x+1)(x−2)(x+2)
x1 = −2 x2 = 2
26 wrz 23:36
pigor: ...zauważ, że P(±2)=0 , wtedy
W(−2)= P(−2)*Q(−2) +R(−2)= 0 −8+10+1= 3 i W(2)= P(2)*S(2)+R(2)=0 +8−10+1= −1,
zatem szukana reszta
R2(x)=ax+b= ? z dzielenia W(x) przez przez F(x)= x
2−4
jest taka, że
W(−2)= R
2(−2) i W(2)= R
2(2) ⇔ 3= −2a+b i −1= 2a+b /± stronami ⇔
⇔ 2=2b i 4= −4a ⇔ b=1 i a=−1 ⇒
R2(x)= −x+1 − szukana reszta . ...
26 wrz 23:39