Liczby zespolone
Niko: Liczby zespolone
Mam problem z kolejnym przykładem, bardzo prosze o pomoc

! (to już ostatnie

)
iz
2 + z =
i4 +1
26 wrz 23:09
Basia:
tak jak zwykłe równanie kwadratowe
iz
2 + z − (
i4+1) = 0
Δ = 1
2 + 4*i(
i4+1) = 1 + i
2 + 4 = 1−1+4 = 4
√Δ = 2
| | −1−2 | | −3 | | −3i | | −3i | | 3 | |
z1 = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| i |
| | 2i | | 2i | | 2i2 | | −2 | | 2 | |
| | −1+2 | | 1 | | i | | i | | 1 | |
z2 = |
| = |
| = |
| = |
| = − |
| i |
| | 2i | | 2i | | 2i2 | | −2 | | 2 | |
26 wrz 23:15
26 wrz 23:15
Basia: gdzieś się rąbnęłam
26 wrz 23:22
ZKS:
Δ = 4i
√Δ = √2(i + 1)
26 wrz 23:23
ZKS:
Na samym końcu zgubiłaś
i.

... + 4i * 1
26 wrz 23:24
Basia: no oczywiście; a patrzę na to już od dłuższej chwili i po prostu tego "i" nie widzę (fizycznie)
przydałoby się takie inne "i", jak π2 na przykład; byłoby widoczne;
ale ciekawostka; to "pi" jest takie ładne tylko w ułamkach
napisane inaczej już tak nie wygląda: π; 2π; √π; ∫πx dx
26 wrz 23:31
Niko: Dzięki WAm

26 wrz 23:58