Liczby
Kostek:
Znajdź wszystkie takie pary liczb naturalnych, że ich wspólny dzielnik wynosi 6 a ich
najmniejsza wspólna wielokrotność 210
26 wrz 22:50
Basia:
x = 6k
y = 6l
k,l∊C i k,l są względnie pierwsze
NWW = 6*k*l = 210
k*l = 35
k = 1 l=35
k=5 l=7
(i na odwrót ale to już niczego nie zmienia)
x = 6 i y = 6*35 = 210
lub
x=30 i y=42
(i oczywiście na odwrót)
26 wrz 22:56
Kostek:
@Basia ale nie mogę być względnie pierwsze, ponieważ wtedy ich wspólnym dzielnikiem
(jedynym) jest 1, a w poleceniu mam że ich wspólny dzielnik to 6
27 wrz 08:02
5-latek: napisala CI Basia ze tylko k i l sa wzglednie pierwsze czyli k=1 a l=35 i k=5 a l=7
27 wrz 08:38
Kostek: No właśnie o to mi chodzi...
27 wrz 08:46
Kostek: ?
27 wrz 11:45
Basia: wspólny dzielnik mają x i y a nie k i l
x dzieli się przez 6 ⇒ x=6*k
y dzieli się przez 6 ⇒ y=6*l
a ponieważ 6 to NWD(x,y) to k i l nie mogą już mieć żadnego wspólnego dzielnika poza 1
czyli są względnie pierwsze
27 wrz 15:35
Kostek:
Czemu 6*k*l=210 skąd ta 6 z przodu ?
27 wrz 18:53
Kostek: ?
27 wrz 19:25
Basia: a jak się szuka najmniejszej wspólnej wielokrotności ?
zobacz na liczbach
12 = 6*2
18 = 6*3
NWW = 6*2*3
27 wrz 20:18