zbadaj dla jakich wartości parametru k
emma: zbadaj dla jakich wartości parametru k równanie z niewiadomą x:
|x| = 3 − 2|k|
ma dwa rozwiązania
26 wrz 22:45
ZKS:
Rozwiąż nierówność
3 − 2|k| > 0.
26 wrz 22:48
.ee: Wskazowka: Prawa strona powinna byc wieksza od zera
26 wrz 22:49
Basia:
k≥0
wtedy mamy równanie
|x| = 3−2k
| | 3 | |
jedno rozwiązanie jest ⇔ 3−2k=0 ⇔ k = |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
czyli dla k= |
| mamy jedno rozwiązanie, a dla wszystkich pozostałych k≥0 dwa |
| | 2 | |
k<0
wtedy mamy
|x| = 3+2k
| | 3 | |
jedno rozwiązanie jest ⇔ 3+2k = 0 ⇔ k = − |
| , a dla wszystkich pozostałych k<0 dwa |
| | 2 | |
odp: k∊R\{−
32;
32}
26 wrz 22:52
ZKS:
Basia czy aby na pewno.
26 wrz 22:55
Basia: oczywiście, że nie
ma być tak jak napisałeś ZKS
3−2k>0 lub 3+2k>0
26 wrz 23:00