Liczby zespolone - równanie
Niko: Równanie − liczny zespolone:
Mam takie równania do rozwiązania:
z
2+1 = 0
w odp mam że z = i lub z = −i, a mnie wychodzi tylko i

Pomoże ktoś i zamieście rozwiązanie?
26 wrz 22:29
Godzio:
z2 + 1 = z2 − i2 = (z − i)(z + i) = 0 ⇔ z = ± i
26 wrz 22:32
Niko: (x+iy)2+1=0
x2+2xyi+i2y2+1=0
x2+2xyi−Y2+1=0
układ równań:
x2−y2+1=0
2xy=0
po rozwiązaniu go wychodzi mi:
y2=1 lub x2=−1
x=0 y=0
podstawiając pierwszą parę za z wychodzi mi rozwiązanie i, a co z drugim ? Może mam gdzieś
błąd?
26 wrz 22:33
Niko: O, dziękuję

26 wrz 22:33
Godzio:
Z pierwszego wychodzi y = ± 1 i x = 0 więc may z = ± i, z drugiego mamy sprzeczność
26 wrz 22:35