funkcja f opisana jest wzorem f(x) = (x+2)(x-4)
emma: funkcja f opisana jest wzorem f(x) = (x+2)(x−4)
Wykaż, że dla dowolnej liczny rzeczywistej a zachodzi równość f(1−a)=f(1+a)
26 wrz 22:29
Kostek:
f(x)=x
2−2x−8
a=1
f(0)=−8
f(2)=−8
f(1−a)=f(1+a)
co należało wykazać
26 wrz 22:32
Saizou : f(1−a)=(1−a+2)(1−a−4)=(3−a)(−a−3)=−(a−3)*(−1)*(a+3)=(a−3)(a+3)
f(1+a)=(1+a+2)(1+a−4)=(a+3)(a−3)
26 wrz 22:33
emma: w zadaniach tego typu można podstawiać liczby? dzięki za pomoc
26 wrz 22:35
Kostek:
sprowadzasz do postaci ogólnej i masz wszystkie współczynniki a,b,c i podstawiasz to co masz w
zadaniu
26 wrz 22:36
Mila:
Należy tak rozwiązywać, jak Saizou.
26 wrz 22:39
emma: okej, dzięki wszystkim, chyba rozumiem
26 wrz 22:40