rownania wielomianowe
gdziemojinternet: x
5 + 4x
3 − x
2 − 4 = 0
3x
3 + 5x
2 − 12x − 20 = 0
2x
3 + 7x
2 + 7x + 2 = 0
pomozcie jeszcze tutaj zaczac, bo za cholere mi nie wychodzi, z gory dzieki
26 wrz 22:23
Kostek:
x5+4x3−x2−4=0
x3(x2+4)−(x2+4)=0
(x2+4)(x3−1)=0
(x2+4)(x−1)(x2+x+1)=0
x=1
3x3+5x2−12x−20=0
x2(3x+5)−4(3x+5)=0
(3x+5)(x−2)(x+2)=0
dokończ a ostatni zrób anaolgicznie
26 wrz 22:26
Mila:
1)
x
5 + 4x
3 − x
2 − 4 = 0 grupuję wyrazy
x
3(x
2+4)−1*(x
2+4)=0 wyłączam wspólny czynnik(x
2+4)
(x
2+4)*(x
3−1)=0 dokończ
2) 3x
3+5x
2−12x−20
x
2(3x+5)−4*(3x+5)=0
Dokończ
3) 2x
3+7x
2+7x+2=0
(2x
3+2)+(7x
2+7x)=0
2(x
3+1)+7x(x+1)=0
2*(x+1)*(x
2−x+1)+7x*(x+1)=0
(x+1)*[2*(x
2−x+1)+7x]=0
x+1=0 lub(2x
2−2x+2+7x)=0
x=−1 lub 2x
2+5x+2=0⇔Δ=25−4*2*2=9
| | −5−3 | | −5+3 | | 1 | |
x=−1 lub x= |
| =−2 lub x= |
| =− |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
26 wrz 22:36
Kostek: ?
26 wrz 22:37