Geometria analityczna
Piotr 10: Dany jest okrąg o równaniu x
2+y
2=8 i prosta x+y=8. Napisz równanie okręgu o najmniejszym
promieniu stycznego jednocześnie do danego okręgu i do danej prostej.
Proszę o podpowiedź
26 wrz 22:08
Trivial:

Niech rysunek będzie podpowiedzią.
26 wrz 22:15
Saizou :

czyli r małego okręgu to d−R
26 wrz 22:18
Trivial: Saizou, kolory podobnie dobrane, rozmiar kratki taki sam! Czy to przypadek?
26 wrz 22:26
Saizou : tak, wyszło to przez czysty przypadek
26 wrz 22:27
Piotr 10: Ok, dzięki wam za pomoc
26 wrz 22:29
Piotr 10: Czyli policzyć odległość punktu (0;0) od prostej x+y−8=0. Później policzyć promień okręgu
szukanego, czyli r=d−2√2?
26 wrz 22:31
Saizou : jeśli wg. mojego rysunku to otrzymasz wtedy średnicę małego okręgu
26 wrz 22:36
Piotr 10: znaczy się r to będzie średnica ''małego okręgu''
26 wrz 22:36
Piotr 10: Tak właśnie zauważyłem, dzięki
26 wrz 22:36