Proste, elementarne pytanie teoretyczne z matematyki
I_love_PI: Hej!

Mam takie pytanie, zadam je, żeby wątpliwości zniknęły
| | 2x+1 | |
*dane jest równanie |
| =0 , no więc oczywiste, że x≠0, czyli wolno pomnożyć przez x, |
| | x | |
pytanie − czy wolno równanie obustronnie mnożyć/dzielić przez niewidomą?
**są czasem takie rówania typu 3a
2=a, gdzie nie wolno skarać a (szczególnie na matematyce),
ale na lekcjach np fizyki, bardzo często, MAMY SKARAĆ − więc o co chodzi, kiedy można, a kiedy
nie wolno?
26 wrz 21:57
asdf: w tym przypadku liczysz miejsce zerowe, czyli masz jakby dwie funkcje:
h(x) = 0
teraz szukasz takich argumentów (x), dla których funkcja
f(x) ma punkty wspólne z funkcją
h(x)
26 wrz 21:59
asdf:

funkcja się zeruje, gdy mianownik (góra) = 0 (dół nie może przecież być zerem − to już jest
ustalane przy dziedzinie)
jak widać:
2x + 1 = 0
26 wrz 22:00
I_love_PI: czyli dzięki temu mogę mnożyć w równaniach przez mianownik?
| | 2x+1 | |
np |
| =2, tęż mogę mnożyć przez mianownik? |
| | x | |
a co z tym 3a
2=a?
26 wrz 22:02
I_love_PI: chodzi mi o zasady − kiedy można, a kiedy nie wolno dzielić przez niewiadomą równania
26 wrz 22:03
26 wrz 22:03
asdf: Przy nierównościach trzeba mnożyć przez liczbe dodatnią, dlatego też często jest:
a * b > 0
i tyle.
Co do:
3a
2 = a // na drugą stronę
3a
2 − a = 0
a(3a − 1) = 0
a=0
a = 1/3
a jeżeli byś skrócił(a) to:
3a
2 = a // :a
3a = 1
a = 1/3
no i brakuje jednego rozwiązania, dla a =0, ponieważ:
3 * 0
2 = 0
0=0
26 wrz 22:04
asdf: @Garth
racja
26 wrz 22:04
Garth:
Rownanie − mnozyc mozna, nierownosc − nie zawsze.
26 wrz 22:05
ICSP: Możesz dzielić sobie równania stronami, mnożyć je stronami pod jednym warunkiem :
Musisz mieć 100% pewność że liczba przez którą mnożysz ( lub dzielisz) nie jest równa 0
26 wrz 22:07
I_love_PI: ale chodzi mi o równania powiedzcie(czy mam rację), że równań dzielić nie można, ale czemu
czasem na lekcjach wręcz każą to robić?
czyli równanie MNOŻYĆ przez NIEWIADOME można ZAWSZE


?
26 wrz 22:08
asdf: zeby wpasc na to, dlaczego tak to jest najlepiej jest to robić na zwyklych liczbach, a
niewiadome odstawić na bok, np. dlaczego tak się dzieje, że:
odp (na przykladzie):
a = 4
b = 3
| | 1 | | 1 | |
4 > 3 ⇒ |
| (0.25) < |
| ( 0.(3) ) |
| | 4 | | 3 | |
26 wrz 22:08
asdf: I
love
Pl, jak tego nie zrozumiesz to idź z tym najlepiej do nauczyciela, po lekcjach sie
zapytaj, bez tego będzie ciężko
26 wrz 22:09
I_love_PI: ICSP: ok, czyli jak jest 2x+1=5x i pomnożę obustronnie przez x, to źle, bo to może być zero,
czyli muszę mieć jakieś warunki w zadaniu wykluczające zero?
| | 2x+1 | |
ale z drugiej strony |
| =0 ==> 2x+1=0 to też obustronnie się mnożyło przez x |
| | x | |
26 wrz 22:10
I_love_PI: asdf − no dzięki, myślałam, że na forum przynajmniej ktoś wyjaśni
26 wrz 22:11
ICSP: 2x + 1 = 5x nie możesz pomnożyć przez x ponieważ x należy do dziedziny
a równanie
| 2x + 1 | |
| = 0 możesz pomnożyć przez x bo x nie należy do dziedziny |
| x | |
26 wrz 22:12
ZKS:
Tylko zauważ że Twoje wyjściowe równanie to
| 2x + 1 | |
| = 0 masz ułamek więc przed zrobieniem jakichkolwiek działań czy uproszczeń na |
| x | |
tym wyrażeniu trzeba najpierw wyznaczyć dziedzinę tego równania.
26 wrz 22:13
I_love_PI: ICSP : czyli stąd wniosek, że przez to, co należy do dziedziny, mnożyć nie mogę?
26 wrz 22:14
I_love_PI: wyznaczyłam dziedzinę na początku x≠0
26 wrz 22:14
I_love_PI: | | 2x+1 | |
ale jak mam np |
| =0, to x≠1 to nie mogę pomnożyć przez x, bo możliwe, że x=0, ale |
| | x−1 | |
mogę pomnożyć przez x−1, bo na pewno 1 nie należy do dziedziny i nic się nie zmieni, czy
dobrze Was rozumiem?
26 wrz 22:21
asdf:
rozwiąż jeszcze raz:
x−1 ≠ 0
26 wrz 22:24
asdf: sorry, juz mi sie myli
26 wrz 22:25