FUNKCJE
polls: proszę o pomoc, niby rozumiem funkcje, ale czasami tkwię w martwym punkcie i nie umiem sobie
poradzić...
1. Wykresy funkcji f(x)=3x−2 oraz g(x)=x+k/x2+1 przecinają oś OY w tym samym punkcie. Ile
wynosi k?
2. Dziedziną funkcji określonej wzorem f(x)=3x−6/|2−x| jest zbiór (2,∞). Wobec tego zbiorem
wartości jest zbiór...
3. Funkcja f opisana wzorem f(x)=1+x/x−1, gdzie x≠1 dla pewnego argumentu przyjmuje wartość
√2. Argumentem tym jest liczba....
Z góry dziękuję
26 wrz 21:55
26 wrz 21:59
polls: tak jak napisałaś, okej na przyszłość się postaram, dzięki
26 wrz 22:03
polls: to będzie tak:
1. g(x)=x+kx2+1
2. f(x)=3x−6|2−x|
3. f(x)=1+xx−1
26 wrz 22:06
Basia: wszystkie punkty na osi OY mają odciętą x=0
czyli punkt przecięcia wykresu funkcji z OY to wartość funkcji dla x=0
ma być:
f(0)=g(0)
f(x) = 3x−2
f(0) = 3*0−2 = −2
k = −2
26 wrz 22:10
Basia: pięknie, ale używaj raczej dużej litery U, wtedy ułamki są wyraźne
26 wrz 22:11
polls: okej, rozumiem, bardzo dziękuję!
26 wrz 22:15
Basia:
ad.2
| | 3x−6 | | 3(x−2) | |
f(x) = |
| = |
| // bo |2−x| = |x−2| |
| | |2−x| | | |x−2| | |
x∊(2;+
∞) ⇒ x>2 ⇒ x−2>0 ⇒ |x−2| = x−2
i masz
Zb.wart. = {3}
ad.3
f(x) =
√2
1+x =
√2(x−1)
1+x =
√2x −
√2
x −
√2x = −1−
√2 /*(−1)
√2x − x = 1+
√2
x(
√2−1) =
√2+1
| | √2+1 | |
x = |
| = U{(√2+1)(√2+1){(√2−1)(√2+1)} = |
| | √2−1 | |
26 wrz 22:18
Basia: tam ma być
| (√2+1)(√2+1) | |
| |
| (√2−1)(√2+1) | |
26 wrz 22:19
polls: już wszystko rozumiem, bardzo Ci dziękuję
26 wrz 22:22