zadanie z ciągu geometrycznego nie mogę sobie poradzić
Iza_19: Czesć. Mam takie zadano z ciągu geometrycznego:
Po zaatakowaniu organizmu przez bakterie objawy chorobowe wystąpią, gdy liczba bakterii
przekroczy 1 mln. Oblicz ile czasu upłynie do wystąpienia objawów chorobowych, jeśli
pierwotnie wniknęło 1000 bakterii, dzielą się one na dwie bakterie potomne co 20 minut, a
organizm nie potrafi się bronić.
Proszę o pomoc, gdyby ktoś potrafił to rozwiązać .....
29 wrz 20:07
tim: a1 = 1000
q = 2
an > 1 000 000
an = a1 * qn − 1
1 000 000 < 1000 * 2n−1
Oblicz n i powiem co dalej.
29 wrz 20:09
Iza_19: nie wiem jak obliczyć to n z tym 2n−1
30 wrz 15:00
tim: 1000 < 2
n−1
1000 < 2
10
2
10 = 2
n − 1
n = 11 (który wyraz ciągu)
Bakterie wymnożą się 10 razy.
30 wrz 15:06
Iza_19: a jak to przeliczyć na czas ? muszę odpowiedzieć ile czasu uplynie.
i oczywiście wielkie dzięki za pomoc już trochę kapuje
30 wrz 18:36
tim: 10 razy 20 minut = 200 minut
30 wrz 18:47
Iza_19: aha
10 X 20 = 200
200 : 60 = 3,33 czyli 3 13
30 wrz 18:50
Iza_19: dzięki wielkie jeszcze raz
30 wrz 18:51
tim: 3h 20 minut ;>
30 wrz 18:52