Dany jest trojkat rownoramienny
olusiaaa: Dany jest trojkat rownoramienny o podstawie rownej a i kacie przy podstawie 15 stopni.
uzasadnij, ze jesli wysokosc opuszczona na podstawe jest rowna h, to ramie tego trojkata ma
dlugosc √2ah ?
26 wrz 21:37
Eta:

b>0
| | 1 | | 1 | |
P(ΔABC)= |
| *b*b*sin150o , sin150o= sin(180o−30o)= sin30o= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | a*h | |
i P(ΔABC)= |
| *a*h = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | b2 | | a*h | |
zatem |
| = |
| ⇒ b2=2ah ⇒ b=√2ah |
| | 4 | | 2 | |
c.n.u
26 wrz 22:13
olusiaaa: Bardzo dziekuje
27 wrz 12:00
Eta:
Na zdrowie ..
27 wrz 12:29