rozwiąż układ równań
xyz: rozwiąż układ równań:
3x*4y=576
5x*2y=200
26 wrz 21:19
Mila:
x=2 i y=3
spr.
L
1= 3
2*4
3=9*64=576 =P
L
2=5
2*2
3=25*8=200+P
26 wrz 21:40
ZKS:
Nie wiem czy taki sposób też Ci będzie odpowiadał.
3
x * 4
y = 576 / log
2
5
x * 2
y = 200 / log
2
2y + xlog
23 = log
2576
y + xlog
25 = log
2200 / * 2
__________________
−
xlog
23 − xlog
225 = 2log
224 − 2log
2200
| | 3 | | 24 | |
xlog2 |
| = 2log2 |
| |
| | 25 | | 200 | |
x = 2
26 wrz 21:58
Mila:
Chyba mają to przed logarytmami, tak jest w Kłaczkowie.
26 wrz 22:02
Basia: zwykły rozkład na czynniki też załatwia sprawę
576 = 2*288 = 2*2*144 = 2*2*2*72 = 2*2*2*2*36 = 2*2*2*2*2*18 =
2*2*2*2*2*2*9 = 2*2*2*2*2*2*3*3 = 26*32 = 32*43
x = 2 y=3
26 wrz 22:03