Funkcje
Karger: Funkcja f każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z dzielenia tej liczby przez 7.
a) Oblicz f(−124) oraz f(90)
b) Wykaż, że funkcja f jest funkcją okresową, a jej okresem podstawowym jest liczba 7.
c)Wyznacz wszystkie miejsca zerowe tej funkcji.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
26 wrz 21:17
Mila:
a) f(−124)=?
−124=7k+r, k∊C
−124=7*(−18)+2
f(−124)=2
f(90)=?
90=12*7+r=84+6
f(90)=6
b)T=7
f(x+7)=f(x)
f(x)=r gdzie x=7k+r,k ∊C, r∊{0,1,2,3,4,5,6}
f(x+7)=r , bo x+7=7k+7+r=7(k+1)+r, r∊{0,1,2,3,4,5,6}
c) x0=7k, k∊C
Dla każdej liczby x0 podzielnej przez 7 f(x0)=0
27 wrz 00:01