matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie logarytmiczne.
Bolo:
(
√
x
)
log
5
x−1
=5
26 wrz 21:08
ZKS:
log
5
(x) = y ⇒ x = 5
y
(5
y
)
1
/
2
* (y − 1)
= 5 5
1
/
2
* y
2
−
1
/
2
* y
= 5
1
1
1
y
2
−
y = 1 / * 2
2
2
y
2
− y − 2 = 0. Dokończ. I nie zapomnij ustalić dziedziny.
26 wrz 21:14